نشانه ها و انواع بیماری های چشم در پرندگان خانگی
گرداوری :صادق کردانی
بیماری مارک
بیماری مارک یک بیماری ویروسی طیور است که باعث نوعی سرطان میشود. تومورها در اعصاب باعث لنگش و فلج میشوند. تومورها همچنین در عدسی روی میدهند و باعث ایجاد قرنیههای با شکل نامنظم و کوری میشوند. جوجهها را میتوان در هچری واکسینه کرد. در حالی که واکسیناسیون در پیشگیری از تومورها مؤثر است اما از ایجاد عفونت به وسیلۀ تومورها پیشگیری نمیکند. مطالعات اخیر نشان داده است که واکسنهای بیماری مارک ممکن است نتوانند از تشکیل تومور در چشم جلوگیری کنند.
آبله طیور یک بیماری ویروسی است که بسیاری از انواع پرندگان را درگیر میکند. به طور اولیه آبله طیور ماکیان و بوقلمون را مبتلا میکند. آبله کبوتر کبوتر، جوجهها، بوقلمون، اردک و غاز را درگیر میکند. آبله قناری، قناریها، جوجهها، گنجشک و احتمالاً گونههای دیگر را مبتلا میکند.
آبله ضایعات برجسته، شبیه تاول را بر روی نواحی بدون پر (سر، پاها، مخرج و غیره) پرنده ایجاد میکند. اگر ضایعات در اطراف چشم باشند، تورم ممکن است با عدم اشکال در بینایی همراه باشد و احتمالاً در موارد شدید کوری به طور ناگهانی بهبود یابد، و بینایی به حالت طبیعی برگردد.
عفونتهای باکتریایی
تعدادی از عفونتهای باکتریایی میتوانند باعث آسیب به چشم گردند. باکتریهای سالمونلا، خصوصا ًtyphimurium Salmonella وarizona Salmonella باعث التهاب ملتحمه شدید چرکی و افتالمیت (التهاب چرکی کره چشم و ملتحمه) وکوری میشوند. اغلب پرندگان جوان عفونتها را از پرندگان بالغ یا از طریق عفونت کیسه زرده کسب میکنند.
عفونتهای قارچی
کپکها احتمالاً بر روی مواد متفاوت از جمله غذا و بستر طیور رشد میکنند. کپک معمول آسپرژیلوس است. پرندگان میتوانند در معرض آسپرژیلوس سایر قارچها در هچری یا به طور معمولتر در بستر خوب خشک نشده قرار گیرند. از آنجائیکه آسپرژیلوس معمولاً به عنوان یک عامل بیماریزا دستگاه تنفسی به شمار میرود، این قارچ همچنین چشم و مغز را مورد تهاجم قرار میدهد.§ پلاکهای زرد در زیر پلکها ایجاد میشود. چشم ملتهب و دچار تخریب شدید میگردد.
عفونتهای تنفسی
شماری از بیماریهای تنفسی میتوانند باعث التهاب ملتحمه چشم شوند که از آن جمله میتوان به بیماری نیوکاسل، لارنگوتراکئیت، برونشیت عفونی، کلامیدیا و مایکوپلاسما اشاره کرد. این عفونتها به خودی خود باعث آسیب به چشم نمیشوند، اما باعث بیقراری در پرنده میشوند، که منجر به مالش و خراشیدن پلکها توسط پرنده میشود. آسیب دائمی چشم در این شرایط نادر است. با وجود این، التهاب سینوسها میتواند ایجاد شود که باعث تورم سینوسهای زیر پلکها و افزایش بیقراری پرنده میشود.
اختلالات سیستم عصبی
ویروس آنسفالیت طیور به طور طبیعی باعث بیماری در جوجههای یک تا شش هفته میشود. این ویروس به در ابتدا سیستم عصبی را درگیر میکند.
جوجههای مبتلا تاری دید به همراه عدم تعادل پیشرفته، نشستن روی مفصل خرگوشی، لرزش سروگردن را تجربه میکنند و سرانجام فلج میشوند وبه صورت دمر بر روی زمین قرار میگیرند. طیور بالغی که در دوران جوجهگی به ویروس مبتلا شدهاند، ویروس میتواند باعث کاتاراکت و بزرگی عمومی چشم شود. عدسی چشم تکه تکه میشود و مدت طولانی نمیتواند عملکرد خوبی را برای تمرکز بر روی تصاویر به طور مناسب حفظ کند.
کمبودهای تغذیهای
کمبودهای ویتامینهای خاص مانند ویتامین A و ویتامین E میتواند باعث آسیب به چشم شود. ویتامین A برای تولید رنگدانه شبکیه و برای حفظ لایه و پوشش مجرای اشکی ضروری است. ویتامین E از پرنده مادر به تخممرغ منتقل میشود. اگر پرنده مادر به اندازه کافی ویتامین در جیره غذایی دریافت نکند، جنین از کمبود ویتامین و کوری احتمالی رنج خواهد برد.
اختلالات تکاملی
ناهنجاریهای مادرزادی، در تشکیل و استقرار چشم و کاسه چشم رخ میدهد، اما بروز آن پائین است. ناهنجاریها شامل ممکن است هر دو چشم را درگیر کند ، چشمان از نظر اندازه کوچک شده یا بیرون زده به نظر میرسند. این ناهنجاریها ممکن است ارثی یا ممکن است ناشی از شرایط پیش از انکوباسیون نامناسب یا شرایط انکوباسیون باشد.
کاتاراکت
بروز بالای کاتاراکت میتواند در گلههای با کمبود ویتامین E یا عفونت آنسفالیت طیور، یا تماس مستمر با برخی انواع نوردهی های مصنوعی رخ دهد.
👇👇👇👇👇👇👇👇👇
ادامه دارد ......